2019-02-26 18:35
RIYA

Olja på ansiktet?! – Nej tack, det kommer jag ju få fet hy och finnar av?

Detta är den vanligaste kommentaren vi får höra när vi pratar om våra serum och samtidigt den vanligaste missuppfattningen. Till skillnad mot vad många tror kan både personer med torr och fet hud med fördel använda olja.  


Missuppfattning nr 1 - ansiktsoljor och serum baserade på oljor gör min hud fetare

Så länge man använder rätt olja så täpper den inte till porerna utan fungerar som ett naturligt smörjmedel för huden.

Hur så undrar du? Jo, allt i vår kropp strävar efter en jämvikt och en balans. Har vi ingen balans i kroppen så får vi olika symtom som varierar i svårighetsgrad - allt från allvarliga sjukdomar till mer diffusa symtom. Även vår hud strävar efter balans och jämvikt och den vanligaste åtgärden när man har fet hy är att man vill minska fettproduktionen genom att använda uttorkande medel. Ju stramare effekt man får av huden efter rengöring desto mer effektiv tror vi att det är. Det känns ju att det är effektivt! Men vänta nu – vad händer egentligen? När huden är uttorkad på ytan börjar vår kropp sträva efter balans och för att kompensera fettförlusten så börjar vi producera mer fett tills jämvikt har nåtts. Visst är vår kropp fantastisk! Så med andra ord – ju mer uttorkande rengöringsprodukter du använder desto mer fett måste huden producera för att vara nöjd och den onda cirkeln är igång. Känns det igen?

Vad händer när vi använder milda produkter som inte är lika uttorkande? Bortsett från att det inte känns effektivt om man med effektivt menar uttorkande? Jo, eftersom du inte har tvättat bort allt naturligt fett från ansiktet så behöver vi inte producera mer fett för vi har inte rubbat på balansen, dvs. vi minimerar produktion av just det vi vill hålla oss borta ifrån. Svårare än så är det inte.

Så oavsett om du har torr hy eller fet/blandhy så kommer du ha stora fördelar med oljebaserat serum. Säkerställ bara att oljorna som används håller hög kvalitet och kommer från pålitliga leverantörer. OCH mineraloljor är ett BIG no no!

 

Missuppfattning 2 - olja täpper igen porerna och tränger inte in på djupet

Missuppfattning nr 2. stämmer kanske på produkter baserade på mineraloljor men definitivt inte på produkter som består av naturliga växtoljor. Växtbaserade oljor är naturligt rika på antioxidanter, vitaminer och mineraler som tränger djupare in i huden och ger bättre effekt än en ansiktskräm. Där en ansiktskräm till stor del består av vatten som inte adderar mer än en konsistens har en olja en högre koncentration av allt det vi vill tillföra huden.


Så hur ska man då applicera ett oljebaserat serum?

Huden behöver fett och fukt för optimal balans. Vår rekommendation är att följa upp rengöring med ansiktsvatten. Applicera 2-3 droppar serum eller ansiktsolja direkt efter ansiktsvattnet innan det har torkat upp. På det sättet kapslas även fukten från ansiktsvattnet in i huden. För många räcker det att bara använda olja som mättar och bygger upp huden underifrån men vissa väljer även att följa upp med en ansiktskräm som jobbar mer på ytan.
Och slutligen – ha tålamod! Cellförnyelsen i hudens yttersta lager tar ca 4-6 veckor och det kan man ha i åtanke som en rimlig testperiod. Oftast känner man tidigare än så om en produkt fungerar eller inte, men för att få synliga resultat så behöver man lite tålamod.

Lots of love, 
The RIYA team